Op bezoek bij de plusklas CBS Smitshoek

MariekeAlgemeen

Op uitnodiging van de leerlingen van de plusklas van groep 7 van cbs Smitshoek was wethouder Peter Luijendijk maandag 26 juni in de klas. Een jaar geleden was hij ook bij de start van de plusklassen. Nu het einde van het schooljaar nadert, kwam hij opnieuw een kijkje nemen. Hij zag een klas vol stralende en nieuwsgierige kinderen.

Deze les vertelde de wethouder over de gemeente en hoe je zelf (later) raadslid kunt worden. Aansluitend was er een gastles door Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) over duurzame energie. De leerlingen van deze plusklas bleken al veel te weten over  energie, het versterkte broeikaseffect en de klimaatverandering.

Zelf doen!

Na de introductieles door de wethouder en de SMD gingen de leerlingen zelf aan de slag met proefjes en schakelingen met stroom. Er was een zonnepaneel  met een ampèremeter om de opgewekte stroomsterkte te meten. En er waren proefjes met andere stroombronnen waardoor je kunt zien wat energie voor je kan doen. De aanwezige gasten zagen verbazing, verwondering en enthousiasme tijdens de praktijkles.

Thuis

De kinderen hadden thuis ook een klein energie onderzoekje gedaan. De meeste gezinnen gaan al bewust om met energie. De kinderen zelf letten ook goed op dat ze het licht uit doen als ze niet meer op hun kamer hoeven te zijn. Toch is er nog wel wat energie te besparen want korter douchen is een puntje waar veel kinderen over na kunnen denken.

Plusklas

Het basisschoolonderwijs in Nederland is gebaseerd op de ‘gemiddelde’ leerling. In heel veel gevallen werkt dit prima, maar voor sommige kinderen biedt dit onvoldoende uitdaging. Dit was voor CBS Smitshoek een goede reden om te starten met een Plusklas.